Wij wonnen een Dutch Interactive Award! Maar waarmee?

Geschreven door Elien Phernambucq.

elien@dwvd.nl
06 29 27 84 12

Op 31 mei werd in de Beurs van Berlage de Dutch Interactive Awards uitgereikt. VraagApp won goud in de categorie Communities. Maar wat doet VraagApp eigenlijk? Voor wie is het? Hoe kwam deze bijzondere samenwerking tot stand?

VraagApp

Met VraagApp hebben mensen die de samenleving ingewikkeld vinden snel antwoord van vrijwilligers op hun dagelijkse vragen. VraagApp is sinds oktober vorig jaar landelijk beschikbaar, bijvoorbeeld voor mensen met een lichte verstandelijke beperking, laaggeletterden, jongeren die uit de jeugdzorg komen en op eigen benen moeten staan en mensen met psychiatrische problemen. Deze mensen hebben vaak een beperkt netwerk. Alledaagse vragen kunnen zo leiden tot stress, vermijding van situaties en uiteindelijk grote problemen.

VraagApp is daarnaast ontwikkeld om de vijftig procent Nederlanders die nog geen vrijwilligerswerk doen, te binden. Frank Schalken, oprichter van VraagApp en onze klant vertelt: “De meest genoemde redenen van mensen om geen vrijwilligerswerk te doen zijn tijdgebrek, zich niet voor langere tijd willen binden en gebonden zijn aan huis. Bij VraagApp beantwoord je alleen een vraag als je kennis van zaken, tijd en zin hebt. Dat zorgt voor een hele goede dynamiek en dat verklaart waarschijnlijk waarom antwoorden met een gemiddeld cijfer van 4,1 -op een schaal van 1 tot 5- worden beoordeeld.”

 

“Vraagapp houdt kleine problemen klein”

Cees van der Wal, Directeur-bestuurder MEE Amstel en Zaan

Hoe werkt de app?

Een vraag wordt gesteld via tekst of spraak. De vraag komt via een algoritme uit bij een vrijwilliger met kennis, tijd en zin. Pakt deze persoon de vraag toch niet op? Dan gaat er na drie minuten een notificatie naar vier andere vrijwilligers. Zo wordt 75 procent van de vragen binnen 30 minuten opgepakt.

 

Maatschappelijke impact

VraagApp is opgezet om stress en afhankelijkheid te verminderen. Schalken: We krijgen steeds meer aanwijzingen dat mensen die hun vraag in VraagApp stellen het gevoel hebben dat zij het zelf oplossen, terwijl zij zich vaak afhankelijk voelen als ze hun vragen aan familie of een begeleider stellen. Het gebruik van VraagApp groeit met 25 procent per maand. Wij willen dat VraagApp in 2020 voor 100.000 Nederlanders het gereedschap is dat ze altijd bij zich hebben. Zoals een timmerman een hamer gebruikt maar altijd zal zeggen dat hij zelf de kast gemaakt heeft.”

 

“Ik hoef mijn moeder nu niet meer om hulp te vragen”

Peggy, Vragensteller

Deze video komt van de website van VraagApp. Bekijk alle ervaringsverhalen hier.

 

De initiatiefnemer

De app is een initiatief van de LFB, belangenvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking, en sociale onderneming 3 Times Impact. Frank Schalken is eigenaar en de drijvende kracht achter VraagApp. Als sociale innovator combineert hij al 15 jaar zijn passies voor business development en social impact. Zijn ultieme streven is om in 2020 samen met jou 100.000 kwetsbare mensen een sterk gevoel geven. Met VraagApp lijkt hij hard op weg.

Het concept en ontwerp

VraagApp werd gemaakt door Reframing Studio en De Wortel van Drie. Schalken: “Deze bureaus laten zien dat technologie voor iedereen behulpzaam kan zijn. Het concept is drie jaar geleden samen met Reframing Studio ontwikkeld, in opdracht van de zorginstelling Amerpoort. Reframing Studio zorgde ook voor het ontwerp. Het is een atypisch bureau. Ze ontwerpen allerlei producten en diensten maar bijvoorbeeld ook beleid. Ze zijn heel actief op het gebied van e-health en werken volgens een wetenschappelijk bewezen methodiek.”

De technische app ontwikkeling

De Wortel van Drie bouwde VraagApp en alles wat daarbij kwam kijken. Schalken: “Het zijn jonge honden met de bijbehorende ambitie en drive, maar combineren dat opvallend genoeg met een grote mate van senioriteit op het gebied van projectmanagement en communicatie.” Dat vonden wij best wel fijn om te horen 🙂

 

 

Inclusief ontwerp

De missie van Frank Schalken stopt niet bij VraagApp. Op het winnaarspodium van de Dutch Interactive Awards greep hij zijn kans en deed een bijzondere oproep. De zaal zat vol met digital agencies, de uitgelezen kans dus om de microfoon te grijpen. Schalkens’s oproep luidde als volgt: “Technologie is een van de belangrijkste redenen dat heel veel mensen de samenleving ingewikkeld vinden. Bij het ontwikkelen van websites, apps en slimme producten moet er veel meer rekening gehouden worden met de twee miljoen Nederlanders die laaggeletterd zijn of een cognitieve beperking hebben.” Hij riep alle aanwezige bureau’s hiermee op om meer inclusief te ontwerpen. Mooie eenvoudige producten waar iédereen toegang toe heeft. Zijn eigen VraagApp is hier een prachtig voorbeeld van, maar wij hopen net als Frank dat er in rap tempo veel voorbeelden volgen. Ben jij ontwerper of developer en wil je meer weten over inclusief ontwerp? Dan is dit een mooi artikel om te beginnen.

 

 

Meedoen of meer weten?

Spreekt het concept je aan, dan kan je vrijwilliger worden. Er is bijvoorbeeld een categorie ‘Computer en Telefoon’ waar jij vast genoeg kennis over hebt. Vrijwilliger kan je worden door uitgenodigd te worden door een bekende, dus als we je kennen, stuur dan even een berichtje en wij nodigen je uit. Er is ook een alternatieve procedure, stuur daarvoor een mail naar info@vraagapp.nl. En wist je dat VraagApp momenteel op zoek is naar een growth hacker om te zorgen dat de groei van 25 procent per maand ook het komende jaar doorzet? Misschien iets voor jou of iemand uit je netwerk? Voor alle vragen kun je terecht op vraagapp.nl

alle artikelen

app laten ontwikkelen?

Neem geheel vrijblijvend contact op voor een prijsindicatie of afspraak.