Hybrid is beter dan Native: 4 redenen op een rij

Geschreven door Johan Langendoen.

johan@dwvd.nl
06 51 20 95 03

Hybrid of Native? Een bekend dilemma bij ontwikkeltrajecten voor een app. De besturingssystemen iOS en Android domineren samen nog altijd de markt. Hybrid apps stonden tot voor kort bekend om hun traagheid en Facebook heeft in 2012 hun hybrid app strategie gewijzigd in een native app strategie.

“Mark Zuckerberg: Our Biggest Mistake Was Betting Too Much On HTML5”

Recente ontwikkelingen schudden de markt gelukkig behoorlijk op en ook de nieuwste apps van Facebook worden op een hybride manier gebouwd. Kortom: hybrids zijn weer cool! De belangrijkste reden hiervoor is dat de performance van hybride apps nu goed is. Dit komt door betere frameworks, snellere smartphones en snellere browsers.programmeur-back-front-end-development

Wat is hybrid

Voor lezers die nu staan te popelen om te weten wat een hybrid is: een app die deels native en deels web is. Je download hem gewoon in de App Store zoals je gewend bent en je kunt gebruik maken van native-functionaliteiten zoals bijvoorbeeld je camera. Maar omdat de app stiekem opgebouwd is met web-technologie kun je met 1 codebase zowel een app voor iOS als Android (als web) maken.

Voordelen van Hybrid

  1. Hybrid apps voorkomen het werken aan twee verschillende native-platformen. Dat bespaart 50% van de tijd en leidt tot een kortere time-2-market en minder programmeeruren.
  2. Dankzij Ionic is het niet nodig om standaard-elementen te bouwen. Dit helpt opnieuw kostbare tijd te besparen. Die kostbare tijd komt beschikbaar voor het programmeren van onderscheidende functies. Bovendien zijn de Ionic componenten geoptimaliseerd voor een goede performance op mobiele telefoons.
  3. Hybrid apps kennen slechts één codebase, dit vergroot de flexibiliteit. Je kunt gemakkelijker itereren en beschikt over een schonere code. Je hoeft een nieuwe feature of wijziging aan de bestaande app namelijk niet op 2 plekken door te voeren.
  4. Omdat je hybrid gemakkelijk kunt uitrollen op meerdere platformen, kun je sneller inzichten opdoen en gemakkelijker experimenteren met nieuwe features. Vooral tijdens de conceptfase van een app, of bij de launch van een start-up, is het een groot voordeel om snel en effectief te kunnen experimenteren.

 

nadelen van hybrid

  1. Let’s be honest; native heeft qua gebruikservaring een streepje voor. Het biedt meer controle over hoe native functionaliteiten binnen een app gebruikt worden.
  2. Hybrid is een relatief jonge ontwikkeltechniek. Dat betekent dat het iets gevoeliger is voor kinderziektes en er wat extra testen nodig zijn om een volwassen app op te leveren.

een lekkere cocktail

De ideale mix voor app ontwikkeling bestaat uit een combinatie van open-source standaarden. Ten eerste is er AngularJS, het solide framework van Google voor front-end ontwikkeling. Daarnaast is er Cordova, een Apache open-source framework dat het mogelijk maakt om native functies aan te spreken door middel van HTML, CSS en JavaScript. AngularJS en Cordova vormen samen een krachtige combinatie, maar het ontbreekt aan een goede basis voor standaard elementen zoals een menu of native-ogende knoppen. Het Ionic framework biedt hier uitkomst. Ionic is een set van tools die de ontwikkeling van standaard elementen eenvoudig maakt.

“hybrid apps = hoge ontwikkelsnelheid + native functionaliteit”

Rooskleurige toekomst

Wij grijpen de kans die hybrids bieden met beide handen aan! Hybrids zijn een volwaardig alternatief voor Natives. Bovendien vormen ze bijna altijd de beste keuze voor apps die snel en binnen een scherp budget gerealiseerd dienen te worden. Staat het concept voor je app al meer vast? Native vormt dan mogelijk een betere keuze.

geek preview

Als je dit nu nog leest, ben je vast geeky genoeg om nieuwsgierig te zijn naar andere ontwikkelingen uit het veld. Facebook heeft onlangs React gelanceerd. Dit maakt het mogelijk om JavaScript om te zetten naar Native functionaliteit. Daarnaast is NativeScript een alternatief voor Cordova.

Bij De Wortel van Drie gaat het tijdens de koffie maar al te vaak over de nieuwe trends. We zijn er niet vies van nieuwe dingen uit te proberen. Binnenkort komen Ionic 2 en AngularJS 2 uit. Dit biedt mogelijk een nog betere performance en meer native elementen. We gaan deze overstap met onze eigen app Fello in ieder geval z.s.m. maken. Op de hoogte blijven van het reilen en zeilen, of ben je hier zelf al mee bezig? Laat van je horen!

 

alle artikelen

app laten ontwikkelen?

Neem geheel vrijblijvend contact op voor een prijsindicatie of afspraak.