Ontwikkelen met WordPress

Geschreven door Johan Langendoen.

johan@dwvd.nl
06 51 20 95 03

maatwerk wordpress development

WordPress op dit moment, naar onze mening, het fijnste Content Management Systeem om mee te werken. Mits je het goed inricht natuurlijk. Wij werken daarom niet met standaard templates, omdat onze ervaringen daarmee slecht zijn. Je kunt bij een standaard template alles instellen wat je wil, behalve net dat ene element wat voor jouw website belangrijk is. Bovendien zorgen gratis templates voor één grote eenheidsworst op het internet. Wij bouwen een WordPress template van de grond op, maar met slimme technieken om de kosten beperkt te houden. Zo kan het soms zelfs sneller zijn om een eigen template te bouwen dan een standaard template te gebruiken.

krachtig en eenvoudig

WordPress is ontstaan als blog-tool en is daarvoor zeer geschikt, maar door de jaren heen is de basis erg krachtig geworden waardoor je het breder kunt inzetten. Wij bouwen op dit moment zelfs een webapplicatie op WordPress, vanwege het gebruiksgemak voor de content beheerders.

Om WordPress zo slim mogelijk in te zetten, gebruiken we een development setup die het bijzonder fijn maakt om voor WordPress te ontwikkelen. Heb je ideeën over hoe het beter kan of wil je ons betrekken in jouw WordPress ontwikkeling? Neem contact op met Johan via johan@dwvd.nl of 06 51 20 95 03.

 

Kleine disclaimer: als onderstaande titel je afschrikt, is het misschien een goed idee om niet verder te lezen 🙂

Vagrant + VVV + Variable VVV

Een goede lokale development server is het startpunt. We gebruiken hiervoor Vagrant. Hierin draaien we Varying Vagrant Vagrants, wat gefocused is op WordPress development. Als laatste gebruiken we Variable VVV, zodat we meerdere WordPress sites makkelijk naast elkaar kunnen draaien. VV heeft ook een handige installer die de laatste WordPress versies download, een MySQL database aanmaakt etc. Veel V’s dus, maar het werkt erg goed.

Advanced Custom Fields Pro

Dit is de basis die WordPress prettig maakt. WordPress heeft standaard posts en pagina’s waarin je tekst kwijt kunt, maar je wilt vaak extra velden aanmaken voor labels, lijsten en afbeeldingen. Met Advanced Custom Fields Pro kun je ervoor zorgen dat je een achterkant krijgt die soepel samenwerkt met de voorkant.

Timber

Timber is een Library die Twig naar WordPress brengt. Op die manier wordt de code stukken cleaner. Je gebruikt de oorspronkelijke PHP voor de data en de logica en je gebruikt de Twig templates voor het weergeven. Echt een verademing. Dit werkt bovendien zeer soepel samen met Advanced Custom Fields.

Timber: Because WordPress is awesome, but the loop isn’t

gulpGulp

Gulp automatiseert allerlei simpele taken die normaal gesproken tijd kosten. Denk hierbij aan het compilen en comprimeren van SASS naar CSS en optimaliseren van de afbeeldingen.

Bower & NPM

Bower is de front-end package manager die we gebruiken. Als je een externe library wilt gebruiken, denk aan bootstrap, sliders etc. dan installeer je die via bower. Zo heb je altijd overzicht over welke plugins je gebruikt en welke versie hiervan. NPM gebruiken we voor enkele back-end libraries die we gebruiken tijdens het development proces.

Beanstalk

Beanstalk is enerzijds een git repository (voor het opslaan en bijhouden van je code) en anderzijds een plek om je code live te zetten (deployen). Wat Beanstalk zo fijn maakt, is dat het niet zo moeilijk doet dat een site op een oude FTP server draait en geen Command Line toegang heeft. Ook werken we vaak met automatisch deployment op een staging server, dat maakt het sneller om beta’s live te zetten.

WP Migrate Pro

Alle dynamische data, zoals pagina’s, nieuwsberichten, afbeeldingen etc. slaan wij niet op in de repository en is ook geen onderdeel van de template. Wel wil je op meerdere servers (lokaal, staging, production) gebruik maken van deze data. Hiervoor gebruiken we WP Migrate Pro, daarmee kunnen we alle dynamische data automatisch verplaatsen over de servers. De makers van deze tool zijn momenteel bezig met Mergebot, waardoor je databases kunt samenvoegen. Interessante ontwikkeling!

UpdraftPlus

Als laatste is het natuurlijk belangrijk om een goede back-up te hebben van je website. Daarom maken we automatisch een back-up van iedere production website met UpdraftPlus. De back-ups worden op Amazon AWS geplaatst, veilig en betaalbaar.

Dit was ons kijkje in de keuken. Ideeën over hoe het nog beter kan? Zin om bij ons te komen werken? Laat van je horen!

alle artikelen

app laten ontwikkelen?

Neem geheel vrijblijvend contact op voor een prijsindicatie of afspraak.