Wat zijn de kosten om een app te maken?

Geschreven door Johan Langendoen.

johan@dwvd.nl
06 51 20 95 03

Het maken van een app kan een hoop geld kosten. Graag leggen we uit waar je ongeveer aan moet denken en hoe deze prijs tot stand komt. In dit artikel gaan we ervan uit dat de branding, marketing en strategie al op de rit zijn. We zoomen in op de kosten voor het ontwerpen en ontwikkelen van een app.

Om tot een werkende app te komen zijn er twee hoofdactiviteiten te onderscheiden, namelijk het ontwerpen en het programmeren. Het programmeren valt vervolgens op te splitsen in app development en back-end development. Een back-end ontwikkelen is niet altijd nodig.

Hierbij een overzicht van de activiteiten en een indicatie van de kosten om een app te ontwikkelen.

Kosten van het ontwerpen van een app

Het ontwerpproces bestaat doorgaans uit twee stappen.

  • Het interactie ontwerp.
    In deze stap ontwerp je de schermen en hoe de gebruiker navigeert.
  • Het visueel ontwerp.
    Hiermee bepaal je de kleuren, fonts, iconen, et cetera.

De kosten van het ontwerpen voor een app hangen vooral samen met hoeveel verschillende schermen er nodig zijn. Hoe meer schermen, hoe meer werk. Als vuistregel is het verstandig om 30% van het totale app-budget te reserveren voor het ontwerp. Is het project vooral technisch van aard is? Dan zal dit eerder 10-20% zijn. En een grove indicatie van de kosten voor het ontwerp? Reken op zo’n €5.000 – €20.000.
Kosten development app maken

App development kosten

De kosten voor het ontwikkelen van een app hangen sterk af van de gekozen manier van ontwikkelen. Ga je voor native of hybrid? Hierover schreven wij eerder een artikel. In dit voorbeeld gaan we uit van een hybrid app. Wij geloven dat dit voor (corporate) startups vrijwel altijd the way to go is voor een eerste versie van de app.

Vervolgens is het belangrijk om na te denken over de platformen die je wil ondersteunen. Een hybrid app maakt de ontwikkeling voor zowel iOS als Android eenvoudiger. Wil je ook voor web of tablets een app ontwikkelen? Dan stijgen de kosten.

Een andere belangrijke factor is de data. Sla je deze alleen lokaal op (dus op de telefoon van de gebruiker)? Dan hoef je niet te communiceren met een back-end. Los van het feit dat een back-end ontwikkelen ook geld kost, is het koppelen van een app aan een back-end extra werk.

Tenslotte bepaalt het aantal views of functionaliteiten voor een groot deel de kosten van een app. Hoe meer minimaal je versie 1.0 weet te maken, hoe beter je de kosten kunt drukken. Een grove indicatie van het laten ontwikkelen van een eigen app? Houd rekening met zo’n €20.000 tot €50.000.

Kosten van de back-end

Zit er dynamische data in je app die niet lokaal opgeslagen kan worden? Dan heb je zeer waarschijnlijk een back-end nodig. Als je meer wil weten over een back-end lees dan het artikel van Michael. Een back-end handelt alle communicatie met de database af en zorgt er bijvoorbeeld voor dat gebruikers van je app onderling kunnen communiceren.

De kosten van de back-end hangen af van wat er allemaal moet gebeuren. Heb je alleen gebruikersprofielen met eigen data of bouw je een real-time chatfunctionaliteit tussen gebruikers onderling? Indien er een back-end nodig is, reserveer dan 20-30% van het ontwikkelbudget voor de back-end. Een indicatie van de kosten? Houd rekening met zo’n €10.000 – €25.000.

Ga vooral eens in gesprek

Hopelijk geeft bovenstaande inzicht in wat het kost om een app te maken. De ranges zijn vrij breed en dat heeft er alles mee te maken dat iedere situatie uniek is. Ga vooral eens in gesprek met een bureau dat apps ontwikkelt om inzicht te krijgen in de kosten voor jouw eigen app project. Bij De Wortel van Drie gaan we graag vrijblijvend in gesprek, zonder verplichtingen of opdringerigheid. Wil je meer weten? Neem contact met ons op.

alle artikelen

app laten ontwikkelen?

Neem geheel vrijblijvend contact op voor een prijsindicatie of afspraak.